Close

Zegelringen

Wat is een zegelring?

Zegelringen worden reeds sinds de middeleeuwen gebruikt om brieven (of andere objecten) te markeren met een (persoonlijk) lakzegel. Een zegelring is een ring die voorzien is van een gravure in een zegelsteen. De gravure betreft meestal het familiewapen van de familie van de drager. Doordat de gravure verdiept (‘intaglio’) is aangebracht, kan deze gebruikt worden om een stempel te plaatsen in een lak – waarna een afdruk met reliëf achterblijft. Een zegelring maakt deel uit van een lange traditie van families in Europa, waarbij zegelringen vaak worden doorgegeven van generatie op generatie. Er bestaan heren- en dameszegelringen, waarbij de dameszegelringen veelal een ruit (ongetrouwd) of ovale (getrouwd) vorm hebben.
 

zegelring   zegelring   zegelring

 

Hoe draag ik een zegelring?

In Nederland wordt een zegelring in de regel gedragen om de ringvinger van de linkerhand. Het is ook mogelijk de ring aan de pink van de linker- of rechterhand te dragen. De ring kan naar boven of naar beneden gedragen worden. De afbeelding wordt traditioneel naar beneden gedragen (op zijn kop), omdat dat dat in de praktijk het makkelijkst is in gebruik, wanneer de zegelring gebruikt wordt voor het maken van een druk. Maar men ziet ook wel dat de ring pas wordt omgedraaid wanneer deze gebruikt wordt voor verzegeling. Al jaren zijn wij het vertrouwde en gespecialiseerde adres voor het maken van uw zegelring.

Een waardevol familiebezit dat vele generaties mee gaat: een zegelring met familiewapen. Een zegelring gaat vaak van generatie op generatie. Zegelringen creëren een verbinding tussen families uit het verleden, heden en toekomst.

Omdat een zegelring zo lang mee moet gaan, is kwaliteit van materiaal en uitvoering van groot belang. Het vervaardigen van een zegelring vraagt om gezamenlijk aanpak door heraldisch expert, edelsmid en graveur. Juwelier Geerling combineert deze kennis en kan daardoor een uitgebreide collectie zegelringen aanbieden van zeer hoge kwaliteit.

 
Wij werken al decennia samen met zegelring expert en leverancier R&C.